چگونه می‌توان سانسور اینترنت را دور زد
ar en es fr my ru vi zh

دامنه ها و DNS

اگر شما خود متوجه شده اید، ظن پیدا کرده اید یا به شما گفته شده است که تکنیک اصلی سانسوری که برروی شبکه شما اعمال می شود مبتنی بر فیلترینگ DNS و spoofing (حقه بازی) است، برای مقابله با سانسور، روش های زیر را مدنظر قرار دهید.

استفاده از سرور ها یا نام های دامنه جایگزین

ساده بگوییم سرور DNS یک آدرس قابل فهم برای انسان مانند google.com  را به آدرس IP آن مانند 72.14.207.19 ترجمه می کند که شناساننده سرور یا سرورهایی در دنیای اینترنت است که با آن نام مرتبط هستند. این سرویس در غالب اوقات از طریق سرورهای DNS که توسط  ISP شما نگهداری می شوند ارائه می شود. روش ساده مسدودکردن  DNS به این ترتیب اعمال می گردد که پاسخی نادرست یا نامعتبر به یک درخواست  DNS داده می شود، و بدینترتیب کاربران را از یافتن سرورهایی که بدنبال آن هستند باز می دارد. اعمال این روش برای سانسورگران بسیار آسان است بهمین دلیل بطور گسترده ای از آن استفاده می شود. به خاطر داشته باشید که در اغلب موارد ترکیبی از چندین روش برای اعمال سانسور بکار برده می شود. بنابراین مسدود شدن DNS ممکن است تنها مشکل شما نباشد.

بطور بالقوه به دو طریق می توانید بر این نوع سانسور اینترنت غلبه کنید: با تغییر دادن تنظیمات DNS رایانه خود به منظور استفاده از سرورهای  DNS جایگزین، یا از طریق ویرایش کردن فایل های میزبان های خود. 

سرورهای DNS جایگزین

با استفاده از سرورهای سوم شخص (سرورهایی غیر از سرورهای  ISP) که به رایانه امکان می دهند تا آدرس دامنه هایی را که توسط سرورهای ISP شما مسدود شده اند پیدا کند، می توانید سرورهای ISP's DNS محلی تان را دور بزنید. سرویس های DNS رایگان بین المللی وجود دارند که می توانید برای این امر از آنها استفاده کنید. سرویس  (OpenDNS ( https://www.opendns.com چنین امکانی را فراهم آورده و همچنین از طریق راهنما به شما می آموزد که چگونه سرور DNS ای را که رایانه شما از آن استفاده می کند تغییر دهید( https://www.opendns.com/smb/start/computer) همچنین فهرستی به هنگام شده ای از فهرست های  موجود در سرتاسر جهان در آدرس زیر وجود دارد .

http://www.dnsserverlist.org 

در زیر فهرستی از سرویس های  DNS در دسترس عمومی که از طریق Internet Censorship Wiki    http://en.cship.org/wiki/DNSارائه می شوند، مشاهده می گردد. ( برخی از این سرویس ها ممکن است تعداد از سایت ها را مسدود کنند؛ برای آنکه اطلاعات بیشتری در این رابطه بدست آورید با مسئولین سایت ها مشورت کنید.)  



سرویس های DNS در دسترس عمومی
آدرس خدمات دهنده
8.8.8.8
Google
8.8.4.4
Google
208.67.222.222
OpenDNS
208.67.220.220
OpenDNS
216.146.35.35
DynDNS
216.146.36.36
DynDNS
74.50.55.161
Visizone
74.50.55.162
Visizone
198.153.192.1
NortonDNS
198.153.194.1
NortonDNS
156.154.70.1
DNS Advantage
156.154.71.1
DNS Advantage
205.210.42.205
DNSResolvers
64.68.200.200
DNSResolvers
4.2.2.2
Level 3
141.1.1.1 Cable & Wireless

پس از آنکه یک سرور DNS را برای استفاده انتخاب کردید، می باید آن را در تنظیمات DNS سیستم عامل خود وارد کنید.

تغییر تنظیمات  DNS در ویندوز

۱. در منوی شروع control panel را باز کنید. 


۲. در زیر گزینه Network and Internet برووی "View network status and stats کلیک کنید.


۳. برروی ارتباط بی سیم wireless connection در سمت راست پنجره کلیک کنید. 


۴. پنجره  Wireless Network Connection Status بازخواهد شد. برروی  Properties کلیک کنید. 


۵. در پنجره  Wireless Network Connection Properties، گزینه  Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) را انتخاب کرده و برروی Properties کلیک کنید. 


۶. اکنون بایستی در پنجره Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) Properties  قرار داشته باشید، جاییکه شما آدرس  DNS جایگزین را در آن معین خواهید کرد (بعنوان مثال: Google Public DNS ) 


۷. در پایین پنجره برروی  "Use the following DNS server addresses" کلیک کرده و کادرهای مربوطه را با اطلاعات IP مربوط به سرور DNS ترجیحی و جایگزین پر کنید. پس از اتمام کار برروی OK کلیک کنید. بصورت پیش فرض، اولین سرور DNS مورد استفاده قرار خواهد گرفت. سرور DNS جایگزین می تواند توسط یک شرکت دیگر تامین شده باشد.


تغییر تنظیات  DNS در سیستم عامل اوبانتو

۱. در منوی سیستم به Preferences > Network Connections بروید.


۲. نوع ارتباطی را که می خواهید Google Public DNS را برای آن پیکربندی کنید، انتخاب نمایید. اگر می خواهید تنظیمات را برای ارتباطات Ethernet (از طریق کابل) تغییر دهید، برگه Wired را انتخاب کرده، سپس رابط کاربری شبکه خود را در فهرست برگزینید. اگر می خواهید تنظیمات را برای ارتباط بی سیم تغییر دهید برگه wireless را انتخاب کرده سپس شبکه بی سیم مربوطه را برگزینید.


۳. برروی Edit کلیک کنید، و در پنجره ای که ظاهر می شود، برگه تنظیمات IPv4 را انتخاب نمایید.


۴. اگر روش انتخاب شده شما (Automatic (DHCP باشد، منوی کرکره ای را باز کرده و بجای آن       "Automatic (DHCP) addresses only" را برگزینید. اگر متد انتخابی شما برروی گزینه دیگری قرار گرفته است، آن را تغییر ندهید. 


۵. در کادرDNS servers ، اطلاعات مربوط به IP سرور DNS جایگزین خود را وارد کنید. بعنوان مثال برای اضافه کردن سرور Google DNS بنویسید :  8.8.8.8.8.8.4.4


۶. برروی Apply کلیک کنید تا تغییرات انجام شده ذخیره شود. اگر از شما خواسته شد تا رمز عبور را وارد کرده و یا عمل تایید را انجام دهید، رمز عبور را تایپ کنید یا تایید کنید که شما می خواهید تغییرات انجام شوند.


۷. برای هر یک از انواع ارتباطی که می خواهید در آنها تغییر ایجاد کنید، مراحل ۱ تا ۶ را تکرار کنید.

ویرایش فایل میزبان ها

اگر شما آدرس IP یک وبسایت خاص یا سرویس اینترنتی دیگری را که توسط سرورهای  DNS خدمات دهنده اینترنت مسدود شده است می دانید، می توانید آن را در فهرست فایل میزبان های رایانه خود وارد کنید. فایل میزبان در واقع فهرستی محلی از معادل های نام - به- آدرس IP هایی است که رایانه شما پیش از چک کردن سرورهای DNS  خارجی از آنها استفاده می کند. فایل میزبان ها فایل متنی است که قالب بسیار ساده ای دارد؛ محتویات آن مشابه زیر می باشد:

 208.80.152.134 secure.wikimedia.org

در این فایل، در هر خط یک آدرس IP وجود دارد که با یک فاصله از نام سایت جدا شده است. شما به هر تعداد که مایلید می توانید آدرس و نام سایت به فایل میزبان ها اضافه کنید ( اما توجه داشته باشید که اگر آدرس IP  یک وبسایت را اشتباه وارد کنید، این امر مانع از آن می شود که از طریق نام به وبسایت مزبور دسترسی پیدا کنید، مگر آنکه مشکل مزبور را حل کرده یا آدرس و نام آن وبسایت را از فهرست خارج کنید). 

اگر بخاطر مسدود شدن یک وبسایت توسط سرور DNS خدمات دهنده اینترنتی تان، نمی توانید به آدرس آن دسترسی پیدا کنید، صدها خدمات مختلف وجود دارد که به شما کمک می کنند تا DNS سانسور نشده را بیابید. بعنوان مثال می توانید از هر یک ابزارهای موجود در آدرس http://www.dnsstuff.com/tools استفاده کنید.

همچنین می توانید استفاده از ابزارهای موجود در آدرس http://www.traceroute.org را مدنظر قرار دهید، که ابزارهایی پیچیده شبکه ای هستند و توسط  ISP های مختلف فراهم می شوند. این ابزارها در اصل برای تشخیص قطع های ناگهانی شبکه تهیه شده اند تا اینکه برای مقابله با سانسور بکاربرده شوند، اما از انها برای تشخیص سانسور شبکه نیز می توان استفاده کرد. از این ابزارها همچنین برابر جستجوی آدرس  IP یک سرور خاص نیز می توان استفاده کرد. 

ویرایش فایل میزبان ها در ویندوز ویستا / ۷

برای ویرایش فایل میزبان ها به یک برنامه ویرایشگر ساده مانند Notepad احتیاج خواهید داشت. در ویندوز ویستا و ۷، فایل میزبان ها معمولآ در آدرس C:\Windows\system32\drivers\etc\hosts  قرار دارد.

      ۱. برروی دکمه Start کلیک کنید.


۲. در کادر جستجو "notepad" را تایپ کنید. 


۳. پس از آنکه برنامه را پیدا کردید، برروی آن راست کلیک کرده و گزینه "Run as administrator" را انتخاب کنید. 


۴. ویندوز از شما برای اعمال تغییرات برروی فایل کسب اجازه خواهد کرد. برروی Yes کلیک کنید. 


۵. در منوی File، گزینه Open را انتخاب کنید. 


۶. به آدرس \C:\Windows\System32\Drivers\etc مراجعه کنید. متوجه خواهید شد که شاخه مزبور در نگاه اول خالی می باشد.  


۷. در جعبه گفتگوی واقع در پایین و سمت راست پنجره، گزینه All Files را انتخاب کنید. 


۸. فایل "hosts" را انتخاب و برروی  Open کلیک کنید. 


۹. خط  "69.63.181.12 www.facebook.com"  را بعنوان مثال به انتهای فایل افزوده و با فشار دادن Ctrl+S یا از طریق منوی  File > Save، فایل مزبور را ذخیره کنید.


ویرایش فایل میزبان ها در اوبانتو

در اوبانتو، فایل میزبان ها در آدرس /etc/hosts قرار دارد. برای ویرایش کردن آن، بایستی تا حدودی از نحوه کار با خط فرمان آگاهی داشته باشید. برای مطالعه راهنمای مختصر، به فصل " خط فرمان "  در این کتاب مراجعه کنید. 

      ۱. در منوی  Applications با انتخاب Accessories > Terminal ، ترمینال را باز کنید. 


۲. از خط فرمان زیر برای افزودن خودکار یک خط به فایل میزبان ها استفاده کنید: 

echo 69.63.181.12 www.facebook.com | sudo tee -a /etc/hosts

۳. ممکن است برای ایجاد تغییر در فایل از شما خواسته شود تا رمز عبور را وارد کنید. پس از آنکه اجازه داده شد، فرمان فوق خط  "69.63.181.12 www.facebook.com" را به انتهای فایل میزبان ها اضافه می کند.


۴. مرحله انتخابی: اگر کارکردن با رابط کاربری گرافیکی برای شما راحت تر است، ترمینال را بازکردن و با استفاده از فرمان زیر یک ویرایشگر متنی را به اجرا در آورید:  
sudo gedit /etc/hosts 

۵. ممکن است جهت تغییر دادن فایل از شما خواسته شود که رمز عبور را وارد کنید. پس از آنکه پنجره مزبور باز شد، خط  "69.63.181.12 www.facebook.com" را به انتهای فایل افزوده، و با فشار دادن Ctrl+S یا انتخاب   File > Save  از منو، آن را ذخیره کنید.