چگونه می‌توان سانسور اینترنت را دور زد
ar en es fr my ru vi zh

تحقیق و مستند سازی سانسور اینترنت

در برخی کشورها سانسور دولتی اینترنت موضوع پنهانی نیست. دامنه و روشهایی که برای سانسور اینترنت اعمال می شود در کتابهایی مانند:

Access Denied: The Practice and Policy of Global Internet Filtering and Access Controlled: The Shaping of Power, Rights, and Rule in Cyberspace,

هر دوی این کتابها توسط روناد دلبرت، جان پالفری ، رافال روزینسکی و جاناتان زیترین  (http://www.access-controlled.net) و (http://opennet.net/accessdenied) نگارش و ویرایش شده اند. 

زمانیکه یک وبسایت محبوب در سطح وسیعی مسدود شود، تبدیل به واقعیتی خواهد شد که طیف گسترده ای از کاربران در داخل یک کشور از آن آگاه می شوند. با این وجود، برخی دولت ها (از جمله دولت های فعال در امر سانسور) رسمآ اعمال سانسور را انکار کرده یا سعی می کنند ان را به خطاهای فنی نسبت دهند. اگر شما در معرض سانسور قرار دارید می توانید از موقعیت خود برای کمک به دیگران ( از جمله جوامع دانشگاهی و فعالان سیاسی که موضوع سانسور اینترنت را مطالعه می کنند) کمک کنید تا شرایط شما را درک کرده و ان را در اسناد خود بگنجانند و انتشار دهند. 

البته در این رابطه می باید احتیاط لازم را به خرج دهید؛ دولت هایی که اعمال سانسور اینترنت را منکر می شوند، ممکن است از مشارکت شما در تلاشهایی که برای افشای چهره واقعی آنها صورت می گیرد، ناراضی باشند.

بانک داده ای اطلاعات مربوط به سانسور اینترنت

در طی دو سال گذشته برخی بانک های اطلاعاتی مربوط به سانسور اینترنت در معرض استفاده عموم قرار گرفته اند. برخی از اینها اطلاعات خود را از افراد عادی جمع آوری می کنند اما محتویات تمامی انها توسط متخصصین مربوطه تایید اعتبار شده است. این بانک های اطلاعاتی دائمآ به هنگام می شوند تا فهرست سایت های مسدود و اطلاعات مربوط به آنها از حداکثر دقت لازم برخوردار باشد. برخی از بانک اطلاعاتی مذکور را می توان در آدرس های زیر مشاهده کرد:

Herdict Web: https://www.herdict.org

Alkasir Map: https://www.alkasir.com/map

در مقیاس جغرافیایی کلان، دو مؤسسه OpenNet Initiative  و گزارشگران بدون مرز گزارشی را با عنوان «وضعیت اینترنت "State of Internet" » برای هر کشور و بصورت مرتب منتشر می کنند. برای دسترسی آنلاین به آدرس های زیر مراجعه کنید:

گزارش دادن سایت های مسدود با استفاده از Herdict 

  (https://www.herdict.org) وبسایتی است که گزارشات مربوط به سایت های غیرقابل دسترس را جمع آوری می کند. این وبسایت توسط محققین Berkman Center For Internet and Society در دانشگاه هاروارد ایالات متحده که نحوه سانسور اینترنت را مطالعه می کنند، اداره می شود. داده های موجود در Herdict کامل نیستند- مثلآ کاربران نمی توانند متوجه شوند که آیا در دسترس نبودن یک وبسایت به خاطر مشکلات فنی است یا به خاطر آنست که آدرس آن درست تایپ نشده است، یا مسئله سانسور شدن را دارد- اما داده از سراسر نقاط جهان جمع اورس شده و دائمآ به هنگام می آوری. 


در تصویر فوق، مروری بر گزارشات مربوط به مسدود بودن facebook ارائه شده است. شما می توانید با ارسال گزارشات خود به وبسایت Herdic به محققان این مرکز کمک کنید. پست کردن اطلاعات، رایگان است و حتی نیازی به ثبت مشخصات شما نیست. در عین حال می توانید در آن ثبت نام کنید تا آپدیت های مربوط به انسداد وبسایت ها برای شما ارسال شود.

Herdict همچنین افزونه هایی برای مرورگر های اینترنتی فایرفاکس و اینترنت اکسپلورر ارائه کرده است که به شما کمک می کند تا همانطور که به مرور وب می پردازید، سایت های مسدود شده را گزارش دهید.

گزارش دادن سایت مسدود با استفاده از Alkasir

  Alkasir یک ابزار مقابله با سانسور است که بخش تحقیقاتی در آن نهاده شده است و با کمک آن به کاربران اجازه می دهد تا وبسایت های سانسور شده را با فشار ساده کلید "Report Blocked URLs" گزارش کنید.  Alkasir لیست مربوط به سایت های مسدود شده برای هر کشور را نگهداری کرده و ممکن است بصورت خودکار، سایر URL های مرتبط را برای در دسترس بودن چک کند. با استفاده از ویزگی گزارش، می توانید به راحتی در این تحقیقات مشارکت داشته باشید. شما می توانید جزئیات بیشتری در رابطه با چگونگی استفاده از این ابزار، در فصل « استفاده از  Alkasir » بدست آورید.

فعال کردن امکان دسترسی از راه دور

شما همچنین می توانید از طریق اعطای اجازه به محققان مربوطه برای دسترسی از راه دور به رایانه شما، به انها کمک کنید تا تست های لازم را انجام داده و بدینترتیب در تحقیقات مربوط به سانسور اینترنت مشارکت کنید. این عمل را فقط در صورتی انجام دهید که به محققین مزبور اعتماد کامل داشته باشید. چراکه با توجه به امکان دسترسی که به انها می دهید، آنها کنترل کامل بر رایانه شما را خواهند داشت و هر کاری که با ان انجام دهند، از دید ISP شما و دولت، به مانند انست که شما آن را انجام می دهید. 

در سیستم عامل های گنولینکس، بهترین گزینه یک shell account است. برای مطالعه اطلاعات مربوط به چگونگی ایجاد و تنظیم چنین اکانتی به  http://ubuntuforums.org و سایت های دیگر مراجعه کنید. 

برای سیستم عامل های ویندوز، امکان remote desktop میبایستی مورد استفاده قرار گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه به  http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/turn-on-remote-desktop-in-windows-vista مراجعه کنید. شما همچنین برای این منظور ممکن است لازم باشد که تنظیمات port forwarding را در روتر خود تغییر دهید؛ توضیحات مربوط در این باره را در آدرس  in-windows-vista http://portforward.com پیدا می کنید.

یکی دیگر از راه حل های مربوط به دسترسی از راه دور، استفاده از نرم افزار آزاد   

TeamViewer (http://www.teamviewer.com است که برای تمامی سیستم های عامل موجود می باشد.

مقایسه یادداشت ها

تکنیک پایه ای برای مستندسازی سانسور شبکه، دربردارنده سعی برای دسترسی تعداد قابل ملاحظه ای از منابع اینترنتی، از قبیل فهرست بلند بالایی از URL ها از نقاط مختلف در اینترنت، و سپس مقایسه کردن نتایج می باشد. آیا امکان دسترسی به برخی URL ها در برخی مناطق وجود داشت اما در برخی دیگر این امکان برقرار نبود؟ آیا این تفاوت ها بصورت مداوم و سازماندهی شده وجود دارد؟ 

اگر شما دارای یک فن آوری مطمئن برای دور زدن سانسور اینترنت مثلآ یک VPN باشید، می توانید برخی از این آزمایشات را خود نیز انجام دهید. بدینترتیب که شبکه اینترنت خود را با استفاده از VPN و بدون استفاده از ان، چک کرده و تفاوتهایش را ثبت کنید. بعنوان مثال در ایالات متحده، از این روش برای آنکه دریابند ISP ها چگونه در استفاده از نرم افزار اشتراک فایل همتا- به -همتا اختلال ایجاد می کنند، استفاده شد.

این مقایسات را می توان یا با استفاده از نرم افزارهای خودکار و یا بصورت دستی انجام داد. 

بو کشیدن پاکت ها

اگر با جزئیات فنی نحوه عمل پروتکل های اینترنت آشنا باشید، نرم افزارهای packet sniffer مانند  

(/Wireshark (http://www.wireshark.com 

به شما امکان می دهند تا پاکت های شبکه را رایانه شما عملآ ارسال و دریافت می دارد، ثبت کنید.