ترفندهاي ساده
چندین تكنيك براي رهایی از فيلترينگ اينترنت وجود دارد. اگر هدف شما رسيدن ساده به صفحهها و خدماتي در اينترنت باشد كه از محل شما بلوكه شده است و شما نگران نيستيد كه آيا افراد ميتوانند دور زدن شما را كشف و نظارت كنند، اين تكنيكها همه چيزي است كه به آن نياز داريد:
- HTTPS
- استفاده از سايتهاي وب واسط براي رسيدن به محتواي بلوكه شده
- استفاده از نامهاي دامنه جايگزين (يا سرورهاي نام دامنه) براي رسيدن به محتواي بلوكه شد
- استفاده از درگاههاي ایميل براي بازيابي صفحههاي وب بلوكه شده به كمك ايميل
استفاده از HTTPS
HTTPS نسخه امن پروتکل HTTP است که برای دسترسی به وبسایت ها مورد استفاده قرار می گیرد.
در برخی کشورها اگر وبسایتی که می خواهید به بازدید آن بروید دارای نسخه فعال HTTPS باشد، در آدرس URL آن به جای //:http از //:http استفاده کنید.، بدینترتیب حتی در صورتیکه نسخه HTTP وبسایت مسدود شده باشد، می توانید به آن وبسایت دسترسی پیدا کنید.
به عنوان مثال آدرس /http://twitter.com در برمه مسدود شده است حال آنکه /https://twitter.com rhfg قابل دسترسی بوده است.
پیش از استفاده از هرگونه ابزار یا شیوه دیگر برای دورزدن سانسور اینترنت،چنانچه آدرس //:http سایت مسدود شده باشد، ابتدا یک s به http آدرس وبسایت مورد نظر خود اضافه کنید. اگر این شیوه موثر افتد، نه تنها شما به وبسایت مورد نظر دسترسی پیدا کرده اید، بلکه ترافیک اطلاعات بین شما و وبسایت مورد نظر، رمزنگاری شده می باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در باره این روش، فصل های «محرمانه بودن و HTTPS» و «HTTPS در همه جا» را مطالعه کنید.
نام دامنههاي جايگزين
يكي از عموميترين راهها براي سانسور يك سايت وب، مسدود سازی دسترسي به نام دامنه آن است، براي مثال news.bbc.co.uk. ولي اغلب سايتها در نام دامنههاي ديگر قابل دسترسي هستند، مانند newsrss.bbc.co.uk. اگر يك نام دامنه بلوكه شده است، سعي كنيد ببينيد آيا محتوا در دامنه ديگري موجود است.
شما همچنین می توانید به نسخه های ویژه برخی وبسایت ها که برای تلفن های هوشمند طراحی شده است دسترسی پیدا کنید. این ها غالبا آدرس
هایی مشابه با آدرس وبسایت اصلی همراه با یک حرف m اضافی یا کلمه mobile در ابتدای آدرس می باشند. به عنوان مثال:
- http://m.google.com/mail (Gmail)
- http://mobile.twitter.com/
- http://m.facebook.com or http://touch.facebook.com
- http://m.flickr.com
- http://m.spiegel.de
- http://m.hushmail.com
استفاده از سايتهاي واسط
چند راه مختلف براي اينكه بتوانيد از سايتهاي وب واسط، به جاي دسترسي مستقيم، به محتواي مورد نظر راه پیدا کنید، وجود دارد.
صفحههاي ذخيره شده
بيشتر موتورهاي جستجو كپيهايي از صفحههاي وبي را كه پيشتر شاخصگذاري كردهاند نگهداري ميكنند كه به آنها صفحههاي ذخيره شده (cached) ميگويند. وقتي يك سايت وب را جستجو ميكنيد، به دنبال يك لينك كوچك با برچسب "cached" بعد از نتايج جستجو بگرديد. چون يك كپي از صفحههاي بلوكه شده را از سرورهاي موتور جستجو بازيابي ميكنيد نه از خود سايت بلوكه شده، ميتوانيد به محتواي بلوكه شده دسترسي داشته باشيد. ولي برخي كشورها سرويسهاي صفحههاي ذخيره شده را نيز براي مسدود سازی هدف ميگيرند.
جمعكنندههاي RSS
جمعكنندههاي RSS سايتهاي وبي هستند كه به شما اجازه ميدهند در آنها عضو شويد و محتواي RSS را كه جريانهايي از خبرهاي و ساير اطلاعات است كه توسط سايتهايي كه انتخاب كردهايد تغذيه ميشوند، بخوانيد. (RSS مخفف کلمات "Really Simple Syndication" می باشد؛ برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه استفاده از آن به آدرس http://rssexplained.blogspot.com رجوع کنید.) يك جمعكننده RSS به سايتهاي وب وصل ميشود و محتوايي را كه شما انتخاب كردهايد دانلود ميكند و نمايش ميدهد. چون اين جمعكننده است كه به سايتهاي وب وصل ميشود و نه شما، ممكن است بتوانيد به سايتهايي كه بلوكه شدهاند دسترسي داشته باشيد. البته اين تكنيك فقط درصورتي كار ميكند كه سايتهاي وب، محتواي خود را بصورت محتواي RSS منتشر كنند و بنابراين مفيدترين شيوه براي سايتهاي خبري و وبلاگهاست. تعداد زيادي جمعكننده RSS آنلاين مجاني موجود است. بعضي از عموميترين آنها Google Reader (http://reader.google.com)، Bloglines (http://www.bloglines.com) یا (Friendfeed (http://friendfeed.com است.
در زير مثالي از Google Reader كه خبرها را نمايش ميدهد آمده است:
مترجمها
سرويسهاي مترجم زبان زيادي دراينترنت وجود دارد كه اغلب توسط موتورهاي جستجو ارايه ميشوند. اگر از طريق يك سرويس ترجمه به يك سايت وب وصل شويد، اين سرويس ترجمه است كه به سايت بلوكه شده دسترسي پيدا ميكند نه شما. به اين ترتيب شما میتوانید محتواي بلوكه شدهاي را كه به زبانهاي مختلفي ترجمه شده است، بخوانيد.
ميتوانيد از سرويس ترجمه براي عبور از بلوكه شدن استفاده كنيد، حتا اگر واقعا نيازي به ترجمه متن نداشته باشيد. براي اينكار زباني را براي ترجمه انتخاب كنيد كه سايت وب اصلي به آن زبان نباشد تا سايت به زبان اصلي برگردانده شود. براي مثال براي استفاده از سرويس ترجمه براي مشاهده يك سايت وب انگليسي زبان، ترجمه از چيني به انگليسي را انتخاب كنيد. سرويس ترجمه فقط بخشهاي چيني را ترجمه ميكند (هيچ بخشي) و بخشهاي انگليسي را ترجمه نشده رها ميكند (كه همه صفحه وب است).
سرويسهاي ترجمه عمومي شامل http://babelfish.yahoo.com و http://translate.google.com است.
مثال زير سه مرحله لازم براي مشاهده يك صفحه در BabelFish را شرح ميدهد. نخست، URL سايت وبي را كه ميخواهيد ببينيد وارد كنيد:
بعد، زباني را كه ميخواهيد سايت وب را با آن بخوانيد انتخاب كنيد. در اين مثال، ما به Babelfish ميگوييم از كرهاي به انگليسي ترجمه كند. چون هيچ متن كرهاي وجود ندارد، صفحه، ترجمه نشده باقي خواهد ماند.
وقتي زبان را انتخاب كرديد، روي "Translate" كليك كنيد و صفحه نمايش داده ميشود.
البته این امر مستلزم آنست که وبسایت مترجم مسدود نباشد، که همیشه مصداق ندارد، زیرا برخی از مسئولین سانسورکننده از استفاده بالقوه از وبسایتهای مترجم برای دورزدن سانسور باخبرند.
به عنوان مثال بر اساس گزارش http://www.herdict.org، وبسایت http://translate.google.com در عربستان سعودی مسدود می باشد.
فيلترهاي پهناي باند پايين
فيلترهاي پهناي باند پايين، سرويسهاي وبي هستند كه به منظور مرور سادهتر وب در جاهايي كه سرعت اتصال پايين است، طراحي شدهاند. آنها تصاوير را حذف ميكنند يا كاهش ميدهند، تبليغات را حذف ميكنند و سايت وب را براي كم كردن دادهها فشرده ميكنند، بنابراين دانلود آن سريعتر است. اما مانند سرويسهاي ترجمه و جمعآوري، ميتوانيد با بازيابي سايتهاي وب از سرورهاي فيلترهاي پهناي باند پايين، به جاي كامپيوتر خود، براي عبور از سايتهاي وب بلوكه شده استفاده كنيد. http://loband.org يك فيلتر پهناي باند پايين است.
بایگانی وب
کاشه یا به عبارتی صفحه ذخیره شده (موتور جستجوی مسیر برگشت - http://www.archive.org/web/web.php) به کاربران امکان می دهد تا نسخه های بایگانی شده صفحات وب را مشاهده کنند. میلیون ها وبسایت و داده های مربوط به آنها (شامل تصاویر، کد منبع، اسناد، و غیره) در یک بانک اطلاعاتی بسیار حجیم ذخیره می شوند.
با وجود این، تمامی وبسایت ها دارای بایگانی در وبسایت فوق نیستند. زیرا مالکین برخی وبسایت ها ترجیح می دهند تا وبسایت خود را وارد این سیستم نکنند، علاوه بر این اضافه کردن تصوایر داخل صفحات وب به مدت زمان بیشتری نیاز دارد.
استفاده از سرويسهاي ایمیل
سرويسهاي ایمیل و وبميل ميتوانند براي اشتراكگذاري مستندات با گروهي از دوستان يا همكاران يا حتا مرور وب بكار روند.
دسترسي به صفحههاي وب به كمك ایمیل
همچون فيلترهاي پهناي باند پايين، سرويسهايي با هدف افراد داراي اتصالهاي اينترنت كند يا نامطمين وجود دارد كه به شما اجازه درخواست يك صفحه وب از طريق ایمیل را ميدهد. اين سرويس يك ایمیل پاسخ ميفرستد كه حاوي صفحه وب مورد تقاضا يا در بدنه پيام يا به عنوان پيوست نامه است. كاربرد اين سرويسها ميتواند كاملا پرزحمت و طاقتفرسا باشد، چون لازم است براي يك يا چند صفحه وب درخواستهاي جداگانه بفرستيد و سپس منتظر پاسخ بمانيد، اما در موقعيتهاي خاص ميتوانند براي رسيدن به صفحههاي وب بلوكه شده بسيار موثر باشند، به ويژه اگر آنها را از يك سرويس وبميل امن بكار گيريد.
Web2mai
سرويس مشابهي در web2mail.com پيدا ميشود. براي استفاده از آن، يك پيام حاوي آدرس وب (URL) صفحه درخواستي در خط موضوع آن به www@web2mail.com ارسال كنيد. همچنين ميتوانيد با تايپ عبارتهاي جستجو در خط موضوع، جستجوهاي ساده وب را انجام دهيد. براي مثال ميتوانيد براي جستجوي ابزارهاي دور زدن سانسور عبارت "search censorship circumvention tools" را در موضوع يك پيام ایمیل وارد كنيد و آن را به www@web2mail.com بفرستيد.
EmailTheWeb
یکی دیگر از سروریس های مشابه سرویس EmailTheWeb است که می توان آن را در آدرس http://www.emailtheweb.com پیدا کرد. این سرویس به شما امکان می دهد تا هر گونه صفحه وبی را به هر آدرس ایمیلی از جمله آدرس خودتان ارسال کنید. برای ارسال صفحه وب از طریق ایمیل یا باید در وبسایت فوق ثبت نام کنید یا دارای اکانت Gmail باشید. این سرویس رایگان به شما امکان می دهد که تا ۲۵ صفحه وب را در روز ارسال کنید.
ميتوانيد اطلاعات و پشتيباني بيشتري در اين موضوع درليست پستي ACCMAIL پيدا كنيد. براي ثبت نام، يك ایمیل حاوي "SUBSCRIBE ACCMAIL" در بدنه آن به listserv@listserv.aol.com بفرستيد.
تغذیه RSS به ایمیل
برخی سیستم های عامل دارای سرویس ایمیل وبی مشابهی هستند، اما تمرکز آنها برای خوراک RSS است تا صفحات وب؛ این سرویس ها عبارتند از:
FOE
(تغذیه از طریق ایمیل) یک پروژه جالب دیگر از همین نوع است که توسط شوسینگ هو از roadcasting Board of Governors ایجاد شده است. در هنگام نگارش این کتاب، FoE هنوز در حال توسعه و ساخته شدن است. از طریق آدرس http://code.google.com/p/foe-project می توان میزان پیشرفت پروژه FoE را مشاهده کنید.
Sabznameh
استفاده از ایمیل وب برای به مشارکت گذاشتن فایل های متنی (اسناد)
اگر سعی دارید تا اسنادی را بصورت آنلاین به مشارکت گذارید، اما می خواهید بر اینکه چه کسی آنها را ببیند کنترل داشته باشید، می توانید آنها را در فضایی شخصی نگهداری کنید که فقط برای کسانی که دارای رمز عبور ورود به آن فضا هستند قابل دسترس باشد. راه ساده برای به اشتراک گذاشتن فایل های متنی بین گروه کوچکی از دوستان یا همکاران استفاده از یک اکانت میل جداگانه از یک خدمات دهنده آنلاین ایمیل مانند Gmail به آدرس (https://mail.google.com) و به اشتراک گذاشتن نام کاربری و رمز عبور آن اکانت با کسانی است که می خواهند به آن اسناد دسترسی داشته باشند. از آنجاییکه اکثر خدمات ایمیل وب رایگان هستند، سوئیچ کردن به یک اکانت جدید آسان است، که بدین ترتیب کار برای کسی که خارج از گروه بوده و می خواهد بداند که شما چه می کنید، دشوارتر خواهد شد. فهرستی از خدمات دهندگان ایمیل آنلاین از طریق آدرس www.emailaddresses.com/email_web.htm قابل دسترس است.
مزایا و خطرات
این روش های ساده، سریع و آسان می باشند و می توانید با کمترین تلاش آنها را امتحان کنید. بسیاری از آنها حداقل در برخی اوقات در بسیاری موارد کار می کنند. با وجود این، تشخیص و مسدودکردن آنها نیز آسان است. از آنجاییکه در اکثر این روش ها ارتباطات شما، رمزنگاری یا به عبارتی مخفی نمی شود، آنها همچنین در برابر مسدودشدن از طریق حرف کلیدی و اعمال نظارت نیز آسیب پذیری دارند.